Connect with us

Adevăratul motiv pentru care cămășile femeilor au nasturii pe stânga, iar ale bărbaților pe dreapta

De Citit

Adevăratul motiv pentru care cămășile femeilor au nasturii pe stânga, iar ale bărbaților pe dreapta

Dacă ați fost atenți, probabil ați observat că la bărbaţi, cămăşile au nasturii pe partea dreaptă, în timp ce la femei aceştia sunt pe partea stângă. Explicaţia pare a fi, de fapt, una foarte simplă.

Diferenţa provine, se pare, de pe la începutul secolului al XVIII-lea, când au fost create primele cămăși cu nasturi.

În acea perioadă, doar femeile înstărite îşi puteau permite să poarte cămăşi. De obicei, aceste femei aveau servitoare care le ajutau să se îmbrace. Pentru ca ele să încheie mai uşor nasturii, aceştia erau plasaţi pe partea stângă. Asta plecând de la premisa că majoritatea servitoarelor, ca şi majoritatea oamenilor, erau dreptace.

Pe de altă parte, bărbaţii îşi încheiau singuri nasturii de la cămaşă, motiv pentru care aceştia erau plasaţi pe partea dreaptă.

O altă teorie, mult mai recentă, susține că femeile au nasturii pe partea stângă pentru a putea mai alăpta mai bine. Aceștia ar fi fost la începuturi tot pe partea dreapta, ca și la bărbați, dar ar fi fost modificați pentru că femeile, majoritatea dreptace, obișnuiesc să țină copilul cu mâna stângă atunci când îl alăpteaz și așa le-ar fi mai ușor să-și deschidă cămașa.

O legendă interesantă spune povestea celor trei nasturi de la mânecile cămășilor. Se spune că Frederic al ÎI-lea (1740-1786), rege al Prusiei, a făcut soldaților săi uniforme noi, cu manșete albe, dar după o vreme a observat că acestea se înnegreau, pentru că grenadierii se ștergeau la gură cu dosul mânecii. Pentru a-i dezobișnui pe soldați de acest prost obicei, regele a poruncit să li se coasă în acel loc al mânecii trei nasturi cu vârfuri ascuțite 🙂

sursa

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

More in De Citit

To Top