Connect with us

Alerta pe litoralul romanesc. Iata ce bacterie risti sa iei daca te scalzi in mare!

De Citit

Alerta pe litoralul romanesc. Iata ce bacterie risti sa iei daca te scalzi in mare!

In plin sezon estival, biologii Directiei de Sanatate Publica din Consta trag un semnal de alarma:

Nivelul de infestare cu bacteria E.Coli este aproape de pragul maxim in unele statiuni. Analizele probelor de apa au scos la iveala un adevar revoltator. Multi turisti transforma marea in toaleta publica.

Biologii romani fac lunar analiza apei pe litoral pentru ca datele se pot schimba in functie de curenti, temperatura dar, mai ales, de numarul de turisti.

De aceasta data, medicii au verificat zona dintre Navodari si Costinesti. Au fost luate probe pentru depistarea bacteriei E.coli, dar si pentru stabilirea nivelului de enterococi, bacterii prezente in intestinul oamenilor si animalelor. Ambele cauzeaza infectii serioase ale tractului urinar si digestiv, meningite si chiar septicemie.

s604x0_bacterie_analiza
Cele mai murdare versus cele mai curate ape
Analizele au aratat ca infestarea cu bacteria Ecoli in apa de mare din zona statiunii Costinesti este la cota de 97 pe o scara maxima admisa de 100 de unitati. Cu alte cuvinte, turistii de aici obisnuiesc sa nu foloseasca toaletele, ci prefera Marea Neagra.
Si in statiunile Eforie Sud si Eforie Nord, nivelul de infestare cu bacteria E.coli este destul de ridicat. Aproape de jumatatea limitei este si plaja Modern din Constanta.

Analizele facute de biologi arata ca zona de pe litoral cu cea mai curata apa de mare este situata spre Mamaia Nord, zona exclusivita cu hoteluri, cluburi si restaurant scumpe. De fapt aici este si singura plaja certificate Blue Flag.

Potrivit reprezentantilor DSP nu exista restrictii de imbaiere. In procente moderate, bacteria E.coli este distrusa in mod natural de dinamica sistemului marin.

“Se reglezeaza valoarea in mod natural prin volumul mare de apa, curentii marini, radiatiile ultraviolete si salinitatea apei care nu permite dezvoltarea accelerata a bacteriei”, a declarat Gabriela Caruceru, DSP Constanta.

 

sursa

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

More in De Citit

To Top