Connect with us

Câți kilometri mai poți să parcurgi cu mașina după ce ți s-a aprins „becul de benzină” Cât mai poți să mergi după ce ți s-a aprins becul de benzină

De Citit

Câți kilometri mai poți să parcurgi cu mașina după ce ți s-a aprins „becul de benzină” Cât mai poți să mergi după ce ți s-a aprins becul de benzină

Toți șoferii care își cunosc mașina știu cam cât mai pot circula din momentul în care li se aprinde becul de benzină, însă dacă nu știi această distanță, prin aceste modalități poți să calculezi ușor acest număr.

Există numeroși factori care pot influența această distanță, de la starea tehnică a mașinii la condițiile meteo, stilul de condus sau condițiile de trafic.

Ca să poți calcula distanța pe care o mai poți parcurge de când se aprinde becul de benzină, trebuie să cunoști capacitatea rezervorului și consumul mediu al mașinii tale. Capacitatea rezervorului poate fi aflată din certificatul de înmatriculare. Dacă nu cunoști consumul mediu al mașinii tale, îl poți afla din computerul de bord.

La majoritatea mașinilor, becul de avertizare se aprinde când nivelul de combustibil ajunge la aproximativ 10% din total. Atenție, această valoare poate să varieze de la marcă la marcă, deci calculul poate prezenta mici diferențe.

Pentru acest exemplu, vom lua o mașină cu un consum mediu de 7% și un rezervor cu o capacitate de 50 de litri.

Se înmulţeşte capacitatea rezervorului cu 0,1 (sau valoarea procentuală care corespunde rezervei), iar rezultatul în acest caz este 5.

Această cifră se înmulţeşte cu numărul de kilometri pe care îl puteţi parcurge cu 1 litru de combustibil. În cazul unui consum de 7 litri la 100 kilometri, avem 100/7, deci 14,2 km/litru. Deci vom aveam 5×14,2 km, iar rezultatul va fi de 71 de kilometri care mai pot fi parcurși până la golirea completă a rezervorului.

Atenţie! Rezultatul acesta este până la golirea completă a rezervorului, deci nu trebuie niciodată parcursă întreaga distanţa.

O altă variantă este să intrați într-o stație de alimentare imediat după ce se aprinde becul de benzină. Faceți plinul și vedeți câți litri au intrat în rezervor. Scădeți această cantitate din capacitatea rezervorului și aflați valoarea rezervei de combustibil. Această cifră se înmulțește cu numărul de kilometri pe care îl putem parcuge cu un litru de combustibil, iar astfel aflăm o distanță maximă orientativă.

Este bine să nu mergeți niciodată prea mult cu becul de avertizare al nivelului de combustibil aprins, deoarece acest lucru poate provoca defecțiuni pompei de benzină.

Totodată, calculele de mai sus vă pot oferi o valoare aproximativă. Cel mai bine este, la aprinderea becului, să realimentați autovehicului pentru a evita orice situație neplăcută

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

Continue Reading

More in De Citit

Popular

To Top