Connect with us

Cel mai mare viscol din toate timpurile: 4.000 de morți, 6.000 de dispăruți, nămeți de opt metri. Din stâlpii de înaltă tensiune se mai zăreau doar vârfurile

De Citit

Cel mai mare viscol din toate timpurile: 4.000 de morți, 6.000 de dispăruți, nămeți de opt metri. Din stâlpii de înaltă tensiune se mai zăreau doar vârfurile

Transporturile s-au oprit, oamenii au rămas fără apă, fără căldură, fără mâncare, fără medicamente. 4.000 dintre ei au murit, vitele au înghețat instant. 1972, Iran, cel mai mare viscol din istoria omenirii

Pe 3 februarie a început să ningă și să viscolească. Urgia nu s-a oprit nici măcar o secundă, vreme de șase zile. Nămeții au ajuns până la opt metri, sate întregi au fost acoperite de zăpadă.

La început, pe 3 februarie 1972, la primele semne de ninsoare, iranienii s-au bucurat. Neaua cădea în nordvest, în sud dar și în centrul țării. Apoi a venit viscolul și temepraturile sub minus 20 de grade. Mulți dintre ei nu erau obișnuiți cu așa ceva.

A nins, neîntrerupt, șase zile. Iranul a fost paralizat.Troiene întregi. Comunicații întrerupte, transporturi, la fel. Primele semnale de alarmă au început să fie trase pe 6 februarie, orașul Ardakan se afla, total, sub nămeți. Elicopterele nu puteau decola ori ateriza. Iranienii rămăseseră fără căldură, fără apă curentă, fără mâncare și fără ajutor medical.

Animelele le înghețaseră. Kakkan și Kumar au devenit primele așezări fără niciun supraviețuitor. În Sheklab, la granița cu Turcia, 100 de oameni au decedat. La un moment dat, autoritățile anunțaseră 6.000 de persoane dispărute.

Totul s-a oprit pe 9 februarie, după șase zile, când au fost raportați 4.000 de morți, cea mai mare tragedie de acest gen din istorie. Ca o comparație sumbră, al doilea dezastru de gen avea să se consemneze în Afghanistan, în 2008, cu ”numai” 923 de decese.

Ziariștii cotidianului ”Ettela’At” notau că din stâlpii de înaltă tensiune se mai vedeau doar vârfurile. ”După șase zile, Iranul arăta ca și cum ar fi fost afectat de un război”, concluzionau ei.

Te-ar putea interesa si: Fenomen natural unic care ne duce cu gândul la istorioara din Biblie! Apele mării se retrag și se face un drum pentru o oră!

Pe insula Jindo, din Coreea de Sud, de două ori pe an, se produce un fenomen natural unic care ne duce cu gândul la istorioara din Biblie când marea s-a desfăcut în fața lui Moise.

Între zonele Kogun-men Hvedon-ni și Iisin-men Modo-ri apele mării se retrag și se face un drum, doar pentru o oră, cu o lățime de 40 m și o lungime de 2.8 km între insulele Jindo și Modo.

Ambasadorul Frantei in Coreea de Sud din anul 1975 a fost primul care a vorbit despre miracolul care are loc, an de an, pe insula Jindo.

A scris un articol intr-un cotidian de limba franceza si, de atunci, fenomenul misterios a devenit celebru in toata lumea.

Nu o data, ci de doua ori pe an, locuitorii insulei Jindo asista la un adevarat miracol.

Pentru aproape o ora, insula lor este legata de insula Modo, aflata la 2,8 kilometri distanta, printr-un fenomen nemaivazut.

Practic, apele se desfac pe o latime de aproape 40 de metri, lasand libera o carare ce leaga cele 2 insule.
Cu fiecare astfel de ocazie, zeci sau poate sute de mii de localnici si de turisti participa la Festivalului “Miracolului lui Moise”.

Savanții consideră că „desfacerea mării” se întâmplă pe insula Jindo din cauza diferenței dintre flux și reflux, iar perioada ei maximă depinde de ciclul lunii. Mii de turiști vin în Coreea de Sud pentru a fi martorii fenomenului straniu.

În ziua în care se deschide „DRUMUL” mii de turiști umplu sectorul de trecere.

Cele mai puternice fluxuri marine se produc aici la sfârșitul toamnei și iarna. Însă majoritatea turiștilor sosesc în Jindo la începutul lunii mai, nu doar pentru a vedea „Minunea lui Moise”, dar și pentru a se plimba pe drumul lăsat de mare în perioada caldă a anului.

Trecerea Marii Rosii de catre Israeliti in frunte cu Moise a fost un fenomen natural inexplicabil/explicabil sau un miracol ? Pentru a raspunde a se citi in Vechiul Testament,in cartea Exodul capitolul 14.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

More in De Citit

To Top