Connect with us

Cele şapte minuni ale României:” Poarta Fermecată din Maramureș” . De ce-i fermecată? GALERIE FOTO

De Citit

Cele şapte minuni ale României:” Poarta Fermecată din Maramureș” . De ce-i fermecată? GALERIE FOTO

Cele şapte minuni ale României:” Poarta Fermecată din Maramureș” . De ce-i fermecată? GALERIE FOTO

Vi se pare bizar? Nu este o poveste de adormit copiii. Pentru că această poartă există şi este dotată cu un robinet. Din care, evident, curge pălincă.

Dacă cele şapte minuni ale României ar exista, Maramureşul şi minunile lui ar ocupa, fără doar şi poate, câteva locuri pe această listă. Dincolo de lucrurile evidente şi universal recunoscute drept comori, există şi minuni ascunse în aceste părţi. Trebuie doar să ştii unde să le cauţi. Pentru că una se ascunde chiar la drumul mare, în satul Sârbi.

poarta1

Ce pare la prima vedere doar o poartă maramureşeană surprinde, de fapt, esenţa acestei regiuni istorice. Avem lemnul frumos sculptat, banca bătrânească din faţa porţii, oamenii hâtri şi încă ceva. Avem pălincă. Una care curge direct din lemn. Nu e nicio minune. E doar o scânteie de geniu a unui localnic. Gheorghe Opriş.

Dar, oricât le place a se veseli, în aceste părţi, munca e sfântă. Căci, fără ea, poarta ar seca. Iar aici e doar capătul de drum al pălincii. Povestea ei începe din livadă.

poarta1.jpg2_

Abia după ce Mama Natură a fost lăsată să-şi facă treaba şi merele au fermentat, bătrânii încep să transforme borhotul în licoarea de foc. Dar nu înainte de a pregăti cazanul.

Cazanul a fost bine chituit, ca nu cumva aburul parfumat să se piardă. Focul a fost încins, iar merele fermentate au ajuns unde le e locul. Acum începe magia. Fructele trebuie fierte la foc mic, ca toată esenţa lor să se transmită în licoare.

Din când în când, pălinca se mai gustă. Şi se măsoara gradele. Ca să fie apa de foc ce a adus faima Maramureşului, trebuie să aibă puţin peste 50 de grade.

poarta3

Cât palinca e lăsată să fiarbă în tihnă pentru a doua oară, oamenii merg la poartă. Pălinca făcută mai înainte parcă e numai bună de gustat.

După ce şi-au făcut curaj, oamenii sunt pregătiţi de petrecere. Cum numai în Maramu’ se poate organiza. Cu voie bună şi, inevitabil, cu pălinca de la poartă.

poarta4

DECI SA DISTRIBUIM VOIA BUNA, ZIC!

sursa

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

More in De Citit

To Top