Connect with us

Daca ai stii ce contin CARTOFII PRAJITI de la McDonald’s ai fi serios dezgustat si nu ai mai manca niciodata!

De Citit

Daca ai stii ce contin CARTOFII PRAJITI de la McDonald’s ai fi serios dezgustat si nu ai mai manca niciodata!

Nu cred ca exista persoane amatoare de fast-food care sa nu aleaga si o portie de cartofi prajiti alaturi de un hamburger sau alta “minune” in forma de turn ce poarta numele de sandvici.

Acum, eu stiu ca gusturile sunt impartite cand este vorba de cartofii prajiti, multi preferandu-i pe cei de la cel mai mare lant de restaurante fast-food, McDonald’s, pentru ca sunt mai crocanti, au tot timpul aceelasi gust si textura, in timp ce alti infocati ai acestui tip de mancare “pe fuga” aleg cartofii de la KFC pentru ca par mai naturali si sunt mai putini sarati. Despre cartofii de la KFC nu stiu nimic, nici daca sunt mai sanatosi decat cei de la rivalul de-o viata, nici daca contin tot atatea ingrediente periculoase ca cei de la McDonald’s.

Insa, un doctor de la New York Obesity Nutrition Research Center, Christopher Ochner, a investigat cu atentie meniurile McDonald’s si a ajuns la o concluzie “fascinanta”: nici macar cartofii prajiti de la marele lant de fast-food nu sunt vegetali.

Majoritatea dintre noi cred ca ne asteptam ca, dintre toate produsele McDonald’s, cartofii prajiti sa fie printre cele mai sanatoase, chiar daca sunt congelati.

Surpriza, insa, pe langa cartofi, produsul mai contine aroma “naturala” de vita, acid citric (E330), dextroza, pirofosfat acid de sodiu (E450), dimetilpolisiloxan (E900), t-butilhidroquinon (TBHQ) si sare.

Lunga lista, nu? Si da, contin chiar si aroma de vita. Explicatia McDonald’s cu privire la aroma aceasta vizeaza respectarea gustului original, pentru ca acum 100 de ani, cartofii erau prajiti in untura de vaca si, ca urmare, baietii destepti de la McDonald’s au vrut sa pastreze gustul traditional si au improvizat o aroma de vita.

cartofii-prajti

Cat de periculoase sunt ingredientele din cartofii prajiti de la McDonald’s?

  • Uleiul de rapita – este in general o alegere destul de sanatoasa daca trebuie sa prajesti ceva in acest tip de ulei, dar ca orice fel de prajeala produsul finit va deveni bogat in calorii si grasimi.
  • Uleiul de soia hidrogenat – cand uleiul de soia trece prin procesul de hidrogenare, grasimile nesaturate devin saturate si implicit nesanatoase pentru inima si sanatate.
  • Aroma naturala de vita – McDonald’s adauga lapte si grau hidrolizat in compozitia acestei arome si, ca urmare, persoanele cu intoleranta la gluten si/sau lactoza ar trebui sa evite cartofii prajiti. De altfel, in 2002, McDonald’s a platit 10 milioane de dolari unui membru al unei comunitati de vegetarieni Hindu pentru faptul ca nu a dezvaluit ca foloseste arome de origine animala.
  • Acidul citric – este un conservant considerat sigur si contribuie la mentinerea cartofilor prajiti in aceeasi stare comestibila si aratoasa pentru luni de zile.
  • T-butilhidroquinon (TBHQ) este un alt conservant foarte puternic care ajuta cartofii prajiti alaturi de acidul citric sa nu se transforme in “zombi”. Totusi, acest conservant ar putea fi periculos, tinand cont ca unele studii au aratat ca este responsabil pentru ulcer si modificari ale ADN.
  • Dextroza este o alta denumire pentru zaharul pe care il consumam in produsele de fast-food. Aceasta face produsele mai gustoase si provoaca dependenta.
  • Pirofosfat acid de sodiu (E450) – acest conservant este motivul pentru care carofii prajiti de la McDonald’s isi vor pastra culoarea galbena pentru mult timp. Pirofosfat acid de sodiu este insa nociv si poate facilita instalarea osteoporozei pentru ca determina scaderea asimilarii mineralelor si provoaca alergii.
  • Dimetilpolisiloxan  – este un compus chimic pe  baza de silicon folosit in diverse industrii ca agent antispumant. Nu exista dovezi ca aceasta substanta este nociva pentru sanatate, insa este bizar ca pana si cartofii prajiti au nevoie sa nu faca spuma.

sursa:nutritie.bio

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

More in De Citit

To Top