Connect with us

MAMELOR, NU VĂ MAI PUPAȚI COPIII PE GURĂ!

De Citit

MAMELOR, NU VĂ MAI PUPAȚI COPIII PE GURĂ!

Știu, nu sunt mamă, nu am copii, nu mă calific să-mi dau cu părerea, nici măcar funcția de “nașă de gemeni” nu mă recomandă, dar risc pentru că subiectul mă macină de foarte multă vreme. Prietenii îmi cunosc reacțiile atunci când văd mame care-și sărută copilul pe buze. Chiar zilele trecute am asistat la o astfel de scenă în lift, fetița destul de mare, cred că avea vreo 7, 8 ani. Mama s-a aplecat ușor și a pupat-o luuung pe gură: ,,Te iubește mama mult”. Așa mi-a și venit ideea să scriu despre asta.

Vedem aceste comportamente în mall, pe rețelele de socializare, în poza de avatar sau când mergem în vizite. De obicei există și o reacție, marea majoritate a persoanelor sunt îngrozite deoarece sesizează erotismul și abuzul iar alte persoane vor apăra cu îndârjire acest comportament deoarece îl practică”. – Alina Iliescu, psihoterapeut

Tema e una sensibilă, controversată și foarte puțini sunt părinții care acceptă păreri din afară: “Noi știm ce e cel mai bine pentru copilul nostru”. Dar poate nu știți chiar totul, dragi părinți, așa că vă invit aici să vorbim deschis despre acest subiect. N-am ales un psiholog oarecare, am vrut o mamă-psihoteraput pentru acest material, specializată pe familie și copii, ca să fiu sigură că înțelege bine și un aspect și celălalt. Mulțumesc, Alina Iliescu!

Nu vreau să-i judecăm pe părinții care fac asta, sunt convinsă că gestul vine din iubire, din prea multă afecțiune, din tandrețe, fără ca vreunul dintre ei să se gândească și la amprenta psihologică, la consecințe.

PRIMUL PAS CĂTRE ABUZUL SEXUAL ÎNCEPE CU SĂRUTUL COPILULUI PE BUZE

Șocant adevăr, iar majoritatea părinților care fac acest lucru vor avea destule argumente că ei nu fac nimic rau. Când am avut ocazia să vorbesc în terapie cu părinții care își sărută copiii, am observat că majoritatea nu știu cât de grav este acest lucru, iar motivele lor  sunt cât se poate de altruiste. De fiecare dată, aceștia răspundeau că își iubesc foarte mult copiii și că este o dovadă de iubire.” – Alina Iliescu, psihoterapeut

O dovadă de iubire care poate fi manifestată altfel, pentru că sărutul pe buze are încărcătură erotică, este un gest seducător. Dacă părintele îl pupă pe copil pe gură, iar pe soț/soție îl sărută tot pe gură,  cum reușește copilul să facă diferența între dragostea de mama/tată și de soție/soț?

De ce nu ne sărutăm părinții, frații, cumnații, prietenii, colegii si cunoștintele pe buze? Deoarece este desplasat, iar sarutul este ceva intim. Si atunci de ce sărutăm copiii? Oare acest lucru nu este la fel de deplasat. Știu că toată lumea va reacționa la cuvantul “sărut” asociat cuvântului “copii” și că li se prea mult deoarece acesta are o conotație sexuală. L-am folosit special ca să se poată întelege și conotația sexuală în momentul în care este pupat copilul pe gură. Sărutăm doar partenerul, în rest pupăm persoanele pe obraz.” – Alina Iliescu, psihoterapeut

Am întrebat-o pe Alina de ce simt părinții să-și exprime astfel sentimentele. De ce nu-i pupă pe obraz, pe cap, pe mânuțe, de ce nu strâng din dinți 🙂 așa cum fac eu când mă topesc de dragul puștilor din viața mea.

copilul

Majoritatea părinților fac acest lucru fără să știe exact ce fac. Din punctul lor de vedere nu greșesc cu nimic când promovează acest comportament. Până aici toate bune, important este dacă vor mai promova și practica acest obicei după ce au aflat ce impact are asupra personalitații și sexualității copiilor.”  – Alina Iliescu, psihoterapeut

LIPSA IUBIRII ÎN CUPLU DETERMINĂ PĂRINȚII SĂ ÎȘI TRANSFORME COPILUL ÎN PARTENER

De câte ori nu am auzit o mamă spunând că ea doarme cu copilul în pat, iar tatăl este alungat în sufragerie. În aceste familii se inversează rolurile, copilul intră în rolul soțului, iar soțul în rolul copilului. Din punct de vedere psihologic părinții care își transformă copiii în parteneri, îi fac dependenți de ei,  crează un impact negativ asupra dezvoltării sexualității copilului, îl infantilizează”. – Alina Iliescu, psihoterapeut

IMPORTANT ESTE SĂ ÎI TRANSMITEM COPILULUI TANDREȚE ȘI NU SEXUALITATE PRIN COMPORTAMENT

M-a pus Alina să analizez motivele pentru care, adulți fiind, nu ne pupăm tatăl, mama sau prietenii pe buze. Reacția mea… Vă rog și eu pe voi să analizați același lucru!

“Aha, reacția pe care tocmai ați avut-o este scârbă și dezgust, de anormalitate. Și acum întrebați-vă, dragi părinți: de ce sărutați copilul pe buze, de ce în loc de tandrețe îi transmitem sexualitate. Cum poate riposta un bebeluș sau un copil la acesta practică.” – Alina Iliescu, psihoterapeut

EFECTELE PE TERMEN LUNG ASUPRA SEXUALITĂȚII POT FI DEVASTATOARE

Sunt părinți care își sărută copilul buze, pe organele genitale, dorm cu el în pat până la vârste mari, alăptează copilul peste varsta de 1 an și jumătate, stau dezbrăcați în prezența copilului și merg cu ei la nudiști. Toate aceste comportamente pot lăsa sechele și traume în structura psihică a copilului. Toate aceste obiceiuri practicate constant pot fi catalogate drept abuz, emoțional și sexual“. – Alina Iliescu, psihoterapeut

Sunt foarte multe de spus despre relația dintre părinți și copii. S-au scris cărți întregi pe această temă și sunt mii de studii care te invață cum să-ți crești corect copilul. Eu cred că important este ca părintele să fie informat, să asculte, să citească și  abia apoi să aplice ce consideră că e bine. Cei care merg pe instict și au impresia că știu totul despre creștere și educație din momentul în care li se pune copilul în brațe, greșesc.  Am rugat-o pe Alina să-mi explice care pot fi consecințele din punct de vedere psihologic al “pupatului pe gură”. Citiți și alegeți ce credeți că vă folosește.

  • Efecte secundare care apar în dezvoltarea sexualității copilului: de la impotență la frigiditate, nevoia de a înșela partenera/ul, aceștia își găsesc foarte greu un/o soț/ie.
  • Sunt bărbați care se confruntă cu ejaculare precoce, impotența doar în relație cu soția, nevoia de a înșela constant, perversitatea, narcisismul și seducția care trec de valorile normale. Iar toate acestea apar deoarece locul partenerei este ocupat de mamă, care a vrut să fie o mamă așa de bună încât a acaparat prea mult spațiu și a uitat să facă loc soției.
  • Să știți că același lucru se potrivește și fetelor care au o relație mult prea apropiată cu tatăl. Din punct de vedere al sexualității comportamentul fluctuează de la frigiditate la o sexualitate debordantă, schimbând prea mulți parteneri. Așa apare nevoia de a înșela partenerul și scade cheful de a învața în timpul școlii.
  • Copiii care sunt expuși unei sexualități sau erotismului pe care nu îl pot înțelege la vârsta lor în relația cu părinții sau alți adulți vor avea probleme la școală.  Curiozitatea și sexualitatea sunt ca două surori, iar copilul când intră la școală intră într-o perioadă de latență din punct de vedere al interesului legat de sexualitate. Când ai fost expus la prea multa sexualitate NU mai ești curios să descoperi lucruri noi, iar atenția și interesul pentru școală scade.
  • Din spectrul personalității mai sunt afectate urmatoarele caracteristici: sexualitatea, perversitatea, seducția, curiozitatea, modelul de cuplu. Vor apărea probleme și în relația cu părintele de sex opus, în relația cu proprii copii unde vor simți nevoia să promoveze același comportament.

 

Dragi părinți, iubiți-vă copiii cât de mult puteți, însă practicați pupatul tandru pe obraz, pe frunte, pe cap, pe mânuțe, oriunde nu are o conotație erotică. Iar dacă obsevați acest comportament la bunici, bone sau alte persoane care au grijă de copil este bine să le explicați și consecințele“. – Alina Iliescu, psihoterapeut

 

sursa: lorenaburlacu.ro

Continue Reading

More in De Citit

Popular

To Top