Connect with us

Pomi fructiferi columnari – mini-livada din balcon

De Citit

Pomi fructiferi columnari – mini-livada din balcon

Supranumiti si pomii fructiferi urbani, pomii fructiferi columnari sunt specii hibride a caror coroana se dezvolta pe vertical, ideale pentru spatiile restranse de la oras, fie ca vorbim de balcoane, terase sau gradini cu suprafata mica.

Pe langa rolul practic pe care il au, acesti pomi fructiferi au si o valoare estetica, aducand un plus de vitalitate si energie spatiilor enumerate mai sus. Sunt, de asemenea, o buna optiune pentru aliniamente in curti sau diferite borduri in gradinile mai spatioase. Aflam in cele ce urmeaza mai multe detalii despre diferite tipuri de pomi fructiferi columnari.

2015_05_01_pomifructifericolumnari_rsz_crp_crp_crp_crp

Daca vreti sa cresteti un mar pe balcon, atunci una dintre optiuni este marul columnar Bolero. Pomul nu creste la o inaltime mai mare de 250 de cm si o latime dincolo de 30 de cm si este, deci, ideal pentru orice colt al casei voastre. Produce fructe mijlocii, in culori de verde si rosu, cu o pulpa suculenta si cu gust dulce. Se planteaza in luna martie-aprilie, perioada de recoltare fiind inceputul lunii septembrie. Alte specii de mar columnar sunt Polka, Samba, Ballerina si Smaragd.

160285_jpg_106113_406_488

Daca preferati caise, atunci optati pentru un cais columnar Golden Sun, o specie autopolenizatoare. Produce caise dulci ca mierea cu aroma intensa si pulpa tare. Primavara este impodobit cu sute de flori, aducand o pata de culoare balcoanelor si teraselor. Fructele se pot culege la mijlocul lunii de iulie. Acest soi este ideal pentru consumul proaspat sau sub forma de gemuri sau alte deserturi. Creste pana la o inaltime de 2-2,5 metri.

gethumb

Puteti opta si pentru cirese, specii precum Queen Mary sau Victoria. Cu o inaltime de pana la 3 metri, aceste specii produc fructe aromate si pline de savoare ce pot fi culese la sfarsitul lunii iulie. Perioada de plantare este intre lunile februarie si noiembrie.

Prunii sunt si ei pe lista pomilor fructiferi columnari, in specii precum Fruca sau Imperial. Cu inaltime de pana la 2,5 metri si latime de 60 de cm, prunii sunt o optiune perfecta pentru a diversifica mica livada din spatiul restrans pe care il aveti la dispozitie.

Cultivati pe suprafete mari, pomii fructiferi columnari genereaza economii substantiale in comparatie cu livezile clasice, pentru ca necesita taieri putine si implica resurse reduse la recoltare. In unele cazuri, un pom fructifer ajuns la maturitate si in conditii optime poate produce pana si 10 kilograme de fructe.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

More in De Citit

To Top