Connect with us

Semne Alarmante Ale CANCERULUI CERVICAL Pe Care Femeile Trebuie Sa Le Observe!

De Citit

Semne Alarmante Ale CANCERULUI CERVICAL Pe Care Femeile Trebuie Sa Le Observe!

Detectarea semnelor acestui tip de cancer iti poate salva viata.

Ai stii daca ai avea simptome de cancer ovarian? Nu exista niciun test de detectie a acestui tip de cancer. Peste 60% din femei sunt diagnosticate dupa ce cancerul s-a raspandit deja – cand sansele lor de a supravietui cinci ani nu depasesc 30%.

Conform cercetarilor, oricat de familiare am fi cu corpul nostru, majoritatea nu cunoastem simptomele cancerului ovarian, cervical, uterin, vaginal si vulvar, arata cercetarile.  Nerecunoasterea simptomelor sau ignorarea acestora tratandu-le „ ca pe nimic serios” fac sa intarzie tratamentul care ne-ar putea salva viata.

De ce suntem atat de neinformate cu privire la tipurile de cancer care afecteaza numai femeile? Motivul este tendinta generala de a respinge subiectele sensibile, spune Dr. Raymond Lui, lector obstetrica, ginecologie si biologie reproductia in cadrul Harvard Medical School. „ Nimanui nu-i place sa vorbeasca despre cancer in general, iar cancerul tractului genital nu este un subiect obisnuit de conversatie.”, adauga acesta.

Lipsa de informare

Nici media nu prea promoveaza tipurile de cancer ginecologic. Cand vine vorba despre cancerele care afecteaza femeile, toata atentia se indreapta catre cancerul de san. Aceasta atentie sporita a media a ajutat femeile sa inteleaga factorii de risc, sa cunoasca pasii de depistare a nodulilor la san, insa multe dintre noi habar nu au sa recunoasca simptomele cancerului ovarian sau uterin.

In ciuda lipsei de atentie care li se acorda, cancerele ginecologice trebuie sa fie luate in serios. Peste 82.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer cervical, ovarian, uterin, vaginal sau vulvar.  Dintre toate aceste tipuri de cancer, cancerul cervical este singurul care poate fi depistat cu un test de rutina (testul papanicolau).

Depistarea simptomelor

Depinde de noi sa fim vigilente si sa raportam medicului orice simptome suspecte. Depistarea semnelor de cancer poate fi dificila insa. Spre exemplu, balonarea poate fi un semn de cancer, dar poate indica in acelasi timp ca ai mancat prea mult. Sangerarea vaginala neobisnuita poate fi ingrijoratoare cand ai intrat in menopauza de cativa ani, dar daca abia intri in menopauza, cand menstruatia este neregulata, ar putea fi perfect normala. Deci cum faci diferenta?

Durata simptomelor este un indiciu important. „Simptomele de durata, suparatoare”, de care nu scapi, ar putea sa-ti dea de gandit, spune Dr. Lui.

Cunoaste-ti riscurile

Este important sa fii informata cu privire la riscuri, inclusiv cu privire la istoricul familial – in special datorita faptului ca anumite tipuri de cancer nu dezvolta simptome decat atunci cand au inceput sa se raspandeasca deja. „Daca aveti un istoric familial  puternic de cancer ginecologic este un motiv intemeiat sa faceti mai multe teste sau macar sa acordati atentie mai multa simptomelor,”recomanda dr. Lui.

Indiferent ce profil de risc ai, daca ai simptome noi sau suparatoare, mergi la ginecolog sau medicul de medicina generala pentru o evaluare.

Factori de risc in cazul de cancerului ginecologic

Cervical Ovarian Uterin Vaginal/vulvar
 • Infectia cu human papilloma virus(HPV)
 • Fumatul
 • Folosirea anticonceptionalelor pe o perioada mai lunga de cinci ani
 • Etnia evreilor Ashkenazi
 • Genele BRCA 1 sau BRCA 2
 • Mama, sora, matusa, sau alta ruda apropiata cu cancer ovarian
 • Istoric personal de cancer la san, uterin sau colorectal
 • Obezitate
 • Varsta peste 50 ani
 • Membri de familie cu cancer uterin
 • Administrarea de estrogen ca si terapie hormonala la menopauza
 • Administrarea de tamoxifen pentru tratamentul impotriva cancerului la san
 • Istoric de cancer cervical
 • Infectie cu HPV
 • fumat

sursa

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

More in De Citit

To Top