Connect with us

Toti parintii ar trebui sa recunoasca primele semne ale autismului

De Citit

Toti parintii ar trebui sa recunoasca primele semne ale autismului

Autismul este cuvantul care impresioneaza parintii pretutindeni în lume si îi face atenti la cel mai mic semn de întarziere în dezvoltare sau de comportament „altfel” al copilului lor.

Nici nu e de mirare, avand în vedere ca în SUA incidenta autismului la copiii de varsta scolara a ajuns la 1 din 88 de copii în 2012, conform „Centrului de Preventie si Control al Bolilor”, fata de 1 la 110 copii în 2009. În Romania, cifra oficiala a persoanelor diagnosticate cu autism este în jur de 7.100, însa organizatiile neguvernamentale din domeniu vorbesc despre existenta a aproximativ 200.000 de copii si adulti în spectru. Estimarea lor se bazeaza pe prevalenta europeana a tulburarii, raportata la numarul de locuitori al tarii noastre.

Ce este autismul?
Autismul este o conditie neurobiologica, una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei, care reuneste în spectrul ei o serie întreaga de manifestari (tulburari de spectru autist) printre care sindromul Asperger si tulburarile pervazive de dezvoltare – nespecificate altfel, denumite si autism atipic, precum si tulburarea dezintegrativa a copilariei si sindromul Rett. Afecteaza copiii începand cu varsta copilariei mici 0-3 ani.

Ce nu este autismul?
Autismul nu este o boala, însa afecteaza persoana de-a lungul întregii sale vieti. Nu se poate vorbi despre vindecare în autism, autismul este pervaziv; invadeaza toate aspectele personalitatii si dezvoltarii copilului de la limbaj, autoservire, cognitie pana la socializare. Dar cu ajutor specializat si terapie adecvata, unii copii si adulti pot duce o viata independendenta.

Cand se instaleaza autismul?
Cercetatorii au cazut de acord: autismul are un dublu determinism – genetic si de mediu. Initial, cel mai mare rol în declansarea autismului a fost atribuit genelor – se considera ca gene sau sectiuni de gene modificate sunt responsabile în proportie de 90 % pentru autism. Abia 10% ar fi fost responsabilitatea factorilor de mediu. Cele mai noi cercetari, însa, releva faptul ca determinismul genetic si cel de mediu contribuie în proportii aproape egale la declansarea autismului.

Cand apar semnele autismului?
Semnele autismului sunt, în unele cazuri, vizibile înainte de varsta de un an sau un an si jumatate. Alteori, copiii se dezvolta sau par a se dezvolta normal si, dintr-o data, undeva dupa varsta de un an si jumatate, pierd achizitiile normale varstei (uita cuvinte pe care le-au învatat, se joaca inadecvat cu jucariile – rotesc la nesfarsit rotile unei masinute, nu mai imita adultii din jur, pierd contactul vizual, par absenti).

Ca parinte de copil cu autism, pot spune ca dupa vasta de doua luni, David zambea si radea, dar nu a gangurit deloc, iar la putin timp dupa sase luni, a refuzat sa mai stea asezat în fund si se arunca pe spate tipand. A refuzat pozitia sezanda pana la noua luni, nu a mers deloc de-a busilea si a început sa umble foarte tarziu. Nu am auzit niciun cuvant de la el pana la 3 ani, cand am primit diagnosticul si înca mult timp dupa aceea si nu s-a jucat „de-a ceva” simbolic, decat dupa patru ani. El face parte din prima categorie de copii cu autism, a caror dezvoltare nu a decurs firesc înca din primele luni de viata.

Care sunt semnele autismului?
Ar trebui sa consultati un medic specialist psihiatru sau neuropsihiatru infantil daca întalniti aceste manifestari sau o parte dintre ele la propriul copil:

Copilul nu zambeste, nu se bucura pana la varsta de sase luni sau dupa;
Copilul nu gangureste, nu zambeste pana la noua luni;
Nu face gesturi active si reactive ca aratatul/ indicatul cu degetul, nu face „tai-tai” sau „pa” pana la 12-14 luni;
Nu raspunde (nu se întoarce) cand este strigat, pare surd;
Nu lalalizeaza (nu pronunta silabe ma-ma-ma, ta-ta-ta, la-la-la etc) pana la 12 luni
Nu spune nici un cuvant pana la 16-18 luni;
Nu construieste propozitii/expresii din doua cuvinte pana la 24 de luni;
Nu imita nici prin gesturi si nici verbal;
Nu se joaca adecvat cu jucariile, le foloseste exclusiv pentru a le însira sau se joaca cu parti din ele;
Pierde achizitii ( cuvinte, deprinderi sociale deja învatate) la orice varsta;

Autismul nu este sfarsitul, este ziua 1 în care un alt copil se naste, unul cu cerinte de învatare diferite, însa compatibile cu lumea noastra a celor tipici.

Daca ti-a placut articolul, nu uita sa il DISTRIBUI si pentru PRIETENII tai!

sursa:totuldespremame.ro

Continue Reading

More in De Citit

Popular

To Top