Connect with us

TREZITUL DEVREME poate chiar să TE OMOARE, potrivit științei!

De Citit

TREZITUL DEVREME poate chiar să TE OMOARE, potrivit științei!

Cunoști pe cineva care urăște să se trezească devreme? De fapt, vezi persoana respectivă în fiecare zi în oglindă?

Oamenii care dorm sase ore jumatate pana la sapte ore jumatate pe noapte tind sa traiasca mai mult decat cei care dorm mai putin. Un studiu publicat in jurnalul american „Somnul“ a descoperit ca cei care dorm mai putin de sase ore pe noapte sunt de patru ori mai supusi riscului sa decedeze prematur in urmatorii 14 ani. Cateva nopti de somn insuficient pot conduce la peste 700 de schimbari genetice care afecteaza semnificativ sanatatea organismului.

Nu știu tu, dar eu cu siguranță am avut multe perioade, mai ales când eram în facultate, când uram faptul că trebuia să mă trezesc la 6, pentru cursul de la ora 07.30. Atunci când suna alarma mă simțeam ca un copil căruia îi cade înghețata la care visase toată ziua.

Cu ochii injectați de somn, pășeam încet să nu îmi trezesc colegii de cameră, care abia adormiseră de 1-2 ore. Duș, cafea, haine din dulapul mai mic decât un frigider pentru suc și plecam către metrou.

Acolo, toți eram la fel: ochii roșii, fără poftă de nimic. Dacă vedeam vreun cunoscut, îl evitam. Nu aveam chef de vorbă.

Ziua trecea cu gândul la patul supraetajat din camera de cămin, care abia aștepta să îl iau în brațe. Aveam o relație uimitoare. :))

Trezitul devreme e considerat a fi un obicei de succes, dar să fie deajuns? Pentru că îmi amintesc că nu eram bun de nimic dacă mă trezeam devreme.

Tot mai mulți vorbim despre liste to-do, dar puțini vorbesc despre liste not-to-do. Și aici a venit marea revelație referitoare la somn și odihnă. Nu contează la cât te trezești, ci contează cât dormi.

Brendon Burchard, unul dintre cei mai respectați antreprenori din industria dezvoltării oamenilor la nivel mondial, spune că dacă nu dormi suficient, e ca și cum te trezești mahmur. Nu ești bun de nimic.

Ne omorâm atât de mult cu managementul timpului, dar nu ne dăm seama că managementul energiei este cel puțin la fel de important.

De la 16 ani, timp de 6 ani de zile, în fiecare vară, am lucrat pentru firma părinților mei. Mă trezeam zilnic la ora 5-6 și ajungeam de la muncă la orele 21-22. Aveam zile când ajungeam după 24 de ore acasă, dar nu mă plângeam . Îmi place să muncesc.
Ciudat este că vara mă puteam trezi devreme, dar pe timpul facultății nu reușeam. De ce?

Pentru că nu adormeam târziu. Și acesta e unul dintre cele mai importante elemente de pe lista de not to-do pe care îl poate avea cineva.

Adormeam devreme pentru că ajungeam epuizat acasă sau pentru că știam că în ziua următoare e necesar să mă trezesc pentru că aveam de muncă.

De atunci, am început să aplic foarte multe metode de management al somnului, astfel încât să nu mă bazez pe trezitul devreme, ci pe adormitul devreme.

Dintre acestea, îți recomand:

1. Mănâncă cu minimum 3 ore înainte de somn. Stomacul consumă foarte multă energie, și în somn îți dorești să câștigi, nu să pierzi energie.

2. Setează o oră la care să fii în pat. Găsește o oră rezonabilă la care să adormi, dacă vrei să te trezești devreme.

3. Dormi minimum 7 ore pe noapte. Altfel, vei fi mahmur toată ziua.

4. Trezește-te mai târziu. Nu te mai simți vinovat dacă te trezești ceva mai târziu. Mai bine să ai 7 ore de productivitate maximă, decât 8 ore în care ești chior de somn.

5. Citește înainte de somn. Dacă ai avut o zi încărcată și vrei să îți oprești dialogul interior, ia o carte și citește. Vei adormi mai repede, mai ales dacă e vreun curs plictisitor de facultate. :))

6. Evită luminile puternice. E esențial să cobori nivelul luminilor din cameră înainte să dormi pentru ca ochii să se obișnuiască treptat cu întunericul. Tocmai de aceea e esențail să nu mergi la somn imediat după ce ai închis laptopul sau telefonul.

Trezitul devreme poate fi cel mai prost obicei pentru tine dacă nu adormi devreme. Mulți spun că oamenii de succes se trezesc devreme, dar mulți uită să spună că aceștia dorm devreme și nu pierd nopțile.

Somnul e extrem de esențial pentru motivația ta. Somnul aduce energie și vitalitate, care sunt esențiale pentru motivație.

Degeaba vrei să schimbi lumea, dacă ești foarte somnoros. Nu o vei schimba, ci vei căuta un pat și vei ațipi.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

More in De Citit

To Top