Connect with us

80% din POPULAȚIA GLOBULUI suferă de DEVIAȚIE DE SEPT! UITE ce NU ar trebui să ignori!

Sanatate

80% din POPULAȚIA GLOBULUI suferă de DEVIAȚIE DE SEPT! UITE ce NU ar trebui să ignori!

Septul nazal este acel perete subțire din interiorul nasului care desparte cele două cavități nazale,cea dreaptă și cea stângă. Ideal, septul nazal este situat central, iar cele două cavități sunt perfect egale. Însă, la 80% dintre persoane, septul nazal este deplasat într-o parte, rezultând o cavitate nazală mai largă decât cealaltă. Această situație anatomică, în care septul nazal este deplasat semnificativ, de o parte sau alta, poartă numele de deviație de sept.

 

Problema apare atunci când deviația de sept este severă, pentru că în această situație septul blochează una dintre cele două căi prin care aerul pătrunde către faringe și reduce astfel fluxul. Rezultatul va fi apariția unor probleme de respirație precum respirație dificilă, congestie nazală, sângerări nazale și sinuzite frecvente.

 

Cauzele deviației de sept:

În anumite cazuri deviața de sept se formează încă din timpul dezvoltării fetale iar simptomele apar din copilarie. Însă cele mai multe cazuri de deviație de sept sunt rezultatul unor traumatisme la nivelul nasului care dislocă septul din poziția sa centrală.

nas collageSimptomele deviației de sept:

  • Obstrucția uneia sau ambelor narine. Acest lucru conduce la o respirație dificilă, mai ales în cazurile în care apare și congestia nazală produsă de răceală, gripă, infecții respiratorii superioare, alergii;
  • Sângerări nazale – din cauza modificărilor de vascularizație antrenate de deviația de sept și a uscării septului nazal;
  • Infecții frecvente ale sinusurilor – apar ca urmare a blocării mucusului și lipsei drenajului și se manifestă de cele mai multe ori cu dureri ale feței și dureri de cap;
  • Respirație zgomotoasă în timpul nopii, mai ales la copiii și tineri.

Tratament:

Tratamentul inițial va urmări sa amelioreze și să controleze simptomele neplăcute precum congestia nazala. Pentru aceasta se folosesc decongestionante nazale, antihistaminice, sprayuri cu cortizon, antibiotice pentru infecție. Tratamentul medicamentos nu va corecta deviația de sept din punct de vedere anatomic, însăva aduce o ușurare a simptomelor.

Operația poartă numele de septoplastie și este singura modalitate de reparare a septului deviat. În cursul acestei intervenții septul nazal este plasat în poziția sa anatomică, eliberând astfel cavitatea nazală blocată.

Septoplastia este efectuată prin nări și de aceea nu este necesară nici o incizie la nivelul pielii, iar edemul facial și hematoamele postoperatorii sunt minime. Intervenția se poate efectua sub anestezie locală sau generală.

 

 

Continue Reading

More in Sanatate

Popular

To Top