Connect with us

Ce sa NU faci de A treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul!

Stil de viata

Ce sa NU faci de A treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul!

Crestinii ortodocsi praznuiesc pe 25 mai A treia aflare a capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, sarbatoare marcata cu cruce neagra in calendarul ortodox.

Istoria acestui eveniment religios incepe in timpul domniei lui Irod, care a poruncit taierea capului Sfantului Ioan la un ospat organizat de ziua sa de nastere, la cererea Irodiadei. Aceasta a sfatuit-o pe fiica ei, Salomeea, care dansase la ospat si ii placuse lui Irod sa ceara taierea capului proorocului care se afla intemnitat in castelul regelui. Irodiada era maniata din cauza ca Sfantul Ioan Botezatorul il mustrase pe Irod pentru ca traia nelegiut cu aceasta, ea fiind sotia fratelui sau.

 

Deoarece se temea ca Sfantul Ioan ar putea sa invieze daca trupul i se ingroapa alaturi de cap, Irodiada i-a ingropat capul in curtea sa, la mare adancime, in timp ce trupul Botezatorului a fost dat ucenicilor lui Irod. Femeia dregatorului lui Irod a luat capul din curte si l-a ingropat intr-un vas de lut, la Ierusalim, in muntele Elonului. Aceasta se considera prima aflare a sfantului cap.

Dupa un timp, monahul Inochentie, care a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Sfantului Ioan, dorind sa construiasca o chilie, a sapat adanc si a descoperit capul proorocului. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

 

Capul a stat aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate, iar aceasta este considerata a doua aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul.

In timpul luptei impotriva icoanelor, capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.

 

Continue Reading

More in Stil de viata

Popular

To Top